wątroba a alkohol

Kiedy pijemy alkohol podczas różnych okazji, nie zastanawiamy się nad jego wpływem na zdrowie. Przecież skoro można go kupić niemal w każdym miejscu na ziemi, to nie może być szkodliwy… Jednak dane pokazują, że nadmierne picie alkoholu jest obecnie piątą przyczyną zgonów i niepełnosprawności.1

Pijemy za dużo
Nigdzie indziej na świecie nie pije się tyle alkoholu, ile w Europie. Dorosły mieszkaniec naszego kontynentu średnio wypija aż 11 litrów alkoholu rocznie (w Polsce 9,5 l). To 2,5-krotnie więcej od średniej światowej!2 Pijąc alkohol nie zdajemy sobie sprawy ze skutków jego działania w organizmie. Stłuszczenie wątroby stwierdza się u 60% osób wypijających dziennie powyżej 60 g alkoholu (np. 1 butelka wina lub więcej niż 1 l piwa).3 W niedawno przeprowadzonych badaniach zauważono, że coraz częstsze są epizody ryzykownego upijania się przez młodych ludzi, zwłaszcza kobiety.1 W krajach Unii Europejskiej alkohol odpowiada za 27% zgonów osób między 15–29 rokiem życia.2

My się bawimy, a wątroba cierpi
Przewlekle spożywany alkohol wywołuje zmiany psychiczne i somatyczne, a narządem najbardziej eksponowanym na szkodliwe działanie alkoholu jest wątroba. Można powiedzieć, że kiedy my dobrze się bawimy, wątrobie wcale nie jest do śmiechu. Wśród przyczyn zgonów związanych z alkoholem, poza wypadkami komunikacyjnymi, samobójstwami, problemami z sercem i nowotworami, są również poalkoholowe skutki uszkodzenia wątroby.2 W trakcie procesów metabolicznych (kiedy organizm rozkłada alkohol etylowy, aby się go pozbyć) dochodzi do wystąpienia tzw. stresu oksydacyjnego, czyli braku równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników tlenowych a działaniem mechanizmów, które je usuwają. Stres oksydacyjny uznawany jest za główny czynnik uszkadzający komórki wątroby.4

Alkohol szkodzi zdrowiu
Wypicie ponad 80 g etanolu dziennie (odpowiadające 2 litrom piwa, 1 litrowi wina lub 5–6 drinkom) znacząco zwiększa ryzyko, że pojawią się choroby wątroby. W zależności od czasu, ilości spożywanego alkoholu oraz uwarunkowań genetycznych obserwowane zmiany w wątrobie mogą mieć postać stłuszczenia, zapalenia lub marskości. Niepowikłane stłuszczenie wątroby przebiega najczęściej bezobjawowo, niekiedy towarzyszy mu uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, spowodowane przez powiększoną wątrobę. Poza uszkodzeniem samej wątroby pojawiają się także zmiany w wielu innych narządach oraz psychofizyczne uzależnienie od alkoholu. Kiedy zdiagnozowana zostanie choroba wątroby, niezbędne jest utrzymywanie całkowitej abstynencji do końca życia.4

Autor: Dział Medyczny Sanofi
SAPL.PCH.17.03.0445

Bibliografia:
1. Tackling Harmful Alcohol Use: Economics and Public Health Policy. OECD Publishing 2015.
http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/social-issues-migration-health/tackling-harmful-alcohol-use_9789264181069-en#.WL7xEIWcHIU#page4. Data dostępu 07.03.2017 r.
2. Hartleb M i wsp. Alkoholowa choroba wątroby, Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (2): 92–100.
3. Postępowanie w alkoholowej chorobie wątroby. Podsumowanie wytycznych European Association for the Study of the Liver 2012. Opracował lek. Łukasz Strzeszyński http://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/show.html?id=91298. Data dostępu 07.03.2017 r.
4. Mach T. Alkoholowe choroby wątroby. http://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/50966,alkoholowe-choroby-watroby. Data dostępu 07.03.2017 r.