5 pomysłów na lunch,
za który wątroba Ci podziękuje

wspomaganie pracy wątroby

1. RISOTTO Z BURAKAMI oraz dorszem na parze

Składniki: na 2 porcje

  • 300 g buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g filetu z dorsza
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki, cebulę i czosnek obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, natomiast cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz tymianek, chwilę smażyć, aby wydobył się aromat. W osobnym garnku zagotować starte buraczki wraz z bulionem i rozgniecionym ząbkiem czosnku, pozostawić na małym ogniu. Do cebuli na patelnię wsypać ryż, wymieszać i stopniowo wlewać bulion z burakami, wymieszać i gotować aż część bulionu odparuje, ryż będzie al dente, a buraczki miękkie. Filety ryby ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, wyłożonego podziurkowanym papierem do pieczenia. Oprószyć solą, pieprzem i gotować przez około 3-4 minuty, aż mięso będzie ugotowane, ale ciągle miękkie i sprężyste. Ułożyć na risotto i udekorować koperkiem.



2. PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM I JARMUŻEM

Składniki: na 2 porcje

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 80 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g jarmużu
  • oliwa
  • tymianek, kminek do smaku

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić, skropić oliwą i odłożyć. Na dużej patelni, rozgrzać łyżkę oleju, wsypać kaszę i smażyć przez około minutę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pora, doprawić. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa trochę zmiękną i się zeszklą. Następnie dodać kurczaka, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut, ciągle mieszając. Zagotowany wcześniej bulion warzywny wlewać po trochę na patelnię, od czasu do czasu mieszając, tak aby potrawa gotowała się jeszcze 25 min na średnim ogniu, aż pęczak stanie się miękki. Dodać wcześniej umyty i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować pod przykryciem, aż do zmięknięcia jarmużu.



3. NALEŚNIKI Z AWOKADO i białym serem

Składniki: na 2 porcje

Ciasto na naleśniki:

  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g białego sera
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa
  • jogurt grecki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe: Do miski wsypać wszystkie składniki i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Miskę odstawić do lodówki na 30 min. Naleśniki smażyć beztłuszczowo na dobrze rozgrzanej patelni.

Farsz: Z awokado usunąć pestkę, obrać i rozgnieść miąższ widelcem. Dodać sól, pieprz, oliwę, orzechy, bazylię i dobrze wymieszać. Na naleśniki nałożyć wcześniej przygotowane awokado i pokruszony biały ser, dodać jogurt i zwinąć w rulonik.



4. SZARŁATKA – sałatka z amarantusem i indykiem

Składniki: na 2 porcje

  • 300 g filetu z indyka
  • Sól, pieprz, kurkuma, oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g ziaren amarantusa
  • 2 buraki, ugotowane, pokrojone w kostkę
  • 4 duże garści roszponki
  • 1 awokado
  • 4 łyżki pestek dyni

Winegret

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Filety z indyka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać olej, szczyptę soli i pieprzu oraz kurkumę i oregano wedle uznania, wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Mięso smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni już bez dodatku tłuszczu, tak aby ładnie zarumieniło się ze wszystkich stron.

Ziarna amarantusa wsypać do rondelka, zalać ok 300 ml wody z odrobiną soli, postawić na małym ogniu, gotować ok. 15 min.

Buraki obrać, ugotować. Obrane awokado i ugotowane buraki pokroić w kostkę tej samej wielkości. Roszponkę umyć, wysuszyć.

Musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny wymieszać.

Wszystkie składniki połączyć razem, wymieszać. Gotową sałatkę nałożyć do miseczek, posypać pestkami dyni i polać sosem przed podaniem.



5. PULPETY Z INDYKA I JARMUŻU z kaszą jaglaną

Składniki: na 2 porcje

Pulpety

  • 70 g jarmużu
  • 200 g filetów z piersi indyka
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 białko z małego jaja (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Kasza

  • 60 g kaszy jaglanej

Sałatka

  • 200 g porcje mieszanki sałat
  • rzodkiewki
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Pulpety: Jarmuż umyć i ugotować na parze. Ugotowany jarmuż drobno posiekać. Filety z indyka drobno pokroić, włożyć do miski. Dodać rozdrobniony jarmuż, imbir, olej, przyprawy, białko jaja oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować 6 kulek. Kulki ugotować na parze przez około 7 minut pod przykryciem.

Kasza: Kaszę ugotować w szklance wody, doprawić solą i pieprzem.

Sałatka: Sałatę umyć, osuszyć, podrzeć palcami na małe kawałeczki, dodać pokrojoną rzodkiewkę i awokado. Polać mieszanką z oliwy, cytryny i miodu. Doprawić do smaku.



Autor: Dział Medyczny Sanofi przy współpracy z Ekspertem.
SAPL.PCH.17.03.0565